dow till havs

En paradisö

Ön Zanzibar vid Tanzanias östkust är inget annat än en liten paradisö med ett rikt djurliv och underbar natur. Ön är präglad av det omanska inflytandet under 1800-talet och har genom tiderna varit centrum för både pirater och slavhandel.

Läs mer »

terrassen på the Rock

The Rock och Upendo

Stället där du kan låta själen dingla! Tänk dig en restaurang som precis får plats på en klippa ute i havet. Sitt på terassen och ta en drink med 360 graders panorama över det turkosfärgade vattnet. Svårslaget!

Läs mer »

Generic placeholder image

Red Monkey Lodge

I byn Jambiani på västkusten ligger ett litet hotell som heter Red monkey lodge. Stället har fått sitt namn efter de vilda apor som bor i skogen intill hotellet. Hit kommer kitesurfare och musikälskare och lever efter hotellets motto 'Barefoot and lazy'.

Läs mer »


paradisstrand

Zanzibar
mitt hem i två månader

Naturen och alla olika nyanser av blått är det första jag tänker på när jag tänker på Zanzibar. Det blå, turkosa ibland gröna havet mot den djupare blå himlen som kontrasterar mot de kritvita stränderna. Vi hade ynnesten att få bo här februari och mars 2013 när det var som mest färglöst hemma i Svea. Resan skapade minnen för livet och gav oss nya vänner och vi längtar ofta tillbaka.
Ön ligger i Indiska oceanen utanför Tanzanias kust och det går bra att ta sig till fastlandet med färja eller flyg. Vi bodde mestadels på öns östkust men utforskade en hel del platser under resans gång. Öns huvudstad heter Stonetown och ligger på västkusten. En stad vars arkitektur är präglad av det arabiska inflytandet under 1800-talet.
Här på sidan kommer jag att berätta om några ställen som vi tyckte väldigt mycket om.
God förnöjelse!

karta över Zanzibar

Historia

Under 900-talet invandrade folk till området från Persien. Dessa och de i området redan boende bantufolken blev med tiden ett folk, som kom att kallas shirazi. Detta folk utgjorde en stor del av den handel och kultur som fanns i Östafrika och i alla swahilitalande länder. En kortvarig kolonisation av öarna skedde i början på 1500-talet. Omanier intog området under 1600-talet och på 1700-talet kontrollerade de hela området. Said ibn Sultan tillträdde som sultan över Oman år 1806 och han förflyttade hela sitt högkvarter till ön Zanzibar på 1830-talet. Kryddor blev under hans styre successivt en allt viktigare ekonomisk källa. Den arbetskraft som krävdes blev grund till en av Afrikas största slavmarknader och de flesta slavarna var från det afrikanska fastlandet. Ön förklarades självständig från Oman år 1860, fyra år efter det att Said ibn Sultan dött. Efter självständigheten öppnades västerländska konsulat i området. John Kirk från Storbritannien var mellan 1866 och 1887 rådgivare till den dåvarande sultanen, som till största del av tiden var Dayyid Braghash ibn Said. Kirks avsikt var att slaveriet skulle avta. Under Kapplöpningen om Afrika mellan Tyskland och Storbritannien förklarade Storbritannien Zanzibar som sitt protektorat år 1890 och under denna tid tog man bort slaveriet helt. Vid det laget hade kryddplantager och införsel av kokosplantor medfört att handeln med kryddor och kopra blivit betydande alternativa inkomstkällor på ön. Området blev helt självständigt i december 1963.

minnesmonument

Minnesmärke över slavhandeln